Kun epänormaalista tulikin normaalia. Kun etätyöstä tulikin mahdollisuus.

Tiedättekö sen tunteen, ruuhkavuosiksi kutsuttavan, kun työpäivän jälkeen kovaa vauhtia ajaa päiväkodin pihaan (tai välillä jopa sen ohi, ajatuksissaan) hakemaan nappulan, kotiin syöttämään nappulat, harrastukseen, läksyjen tekoon, pyykkäykseen, iltarutiineihin. Ja lopulta istahtaa sohvalle niin uupuneena ettei jaksa edes televisiota avata talon hiljetessä.

Sitä oli meidän perheen elämä ennen koronaa. Päivittäinen työaika ja työmatkat yhdistettynä ehdin hädin tuskin hakemaan lastani päiväkodista ennen viittä. Ja meillä vain yksi lapsista harrasti tuolloin joten menoa oli vain kahtena iltana viikossa. Silti tuntui että aina oli aikaa liian vähän. Ja sitä aikaa itselle ei ollut ollenkaan. 

Lapseni ovat 11, 8 ja 5-vuotiaat. Normiperheessä voisi jättää jo osan lapsista hetkeksi kotiin keskenään, mutta meillä on (ainakin) yksi erityinen täällä kotona, joten lasten keskenään jättäminen on hieman arpapeliä. 

Sitten tuli se korona. Yhtäkkiä sain nukkua aamuisin hieman pidempään. Nuorimmaisen vien tuohon 300 metrin päähän päiväkotiin ja aloitan etätyöpäivän. Isompien tultua koulusta olen läsnä. Milloin joku halusi välipalaa, milloin piti selvitellä riitoja. Mutta olen läsnä.

Yhtäkkiä jokaiseen päivään vapautui melkein 1,5 tuntia lisää aikaa ja se ainainen jatkuva kiire loppui kun seinään. Pyykkikoneen pystyn täyttämään työpäivän lomassa, pieni jaloitteluhetki tekee hyvää. Ruoan teko sujui samalla tavalla, ruokatunnin aikana saa tehtyä ruoan lapsillekin. 

Kaikkinensa päivässä on enemmän tunteja käytettävissä perheeseen. Viikonloput ovat vähemmän stressaavia kun kotitöitä voi tehdä pitkin viikkoa ja toisaalta ei myöskään tule stressiä tulevan viikon kiireistä.

Vaikea sanoa, onko tässä tapahtunut tietoistakin downshiftaamista, vai onko tämä korona vaan vähentänyt kaikkinensa kaiken ylimääräisen pois. Tiedän olevani onnekas, kun työtäni voi tehdä etänä ja se on säilynyt. Tämän kaiken myötä olen onnistunut avaamaan elämääni tilaa uusillekin asioille. Kuvan heppa on esimerkiksi mun uusi ystäväni.

Millaiseksi teidän elämä koronan myötä muuttui?


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kun vähän kaikkea ja sinnepäin

Ensimmäinen